LKAB:s huvudkontor i Luleå

LKAB kritiserar hotande brist på elkraft

LKAB är kritiskt mot landets energipolitik med avveckling av kärnkraften och hotande brist på elström och stigande priser. Som motdrag har LKAB gått med i det nationella projektet Basel, som ska undersöka möjligheterna att ta fram ny elkraft från till exempel naturgas, vattenkraftverk och kärnkraft.

Anders Furbäck, direktör för kvalitet och inköp hos LKAB säger att motivet till att företaget gått med i Basel AB är att företaget är oroligt för den framtida tillgången och den stigande prisutvecklingen på el.

- Vi måste få el till konkurrensmässiga priser, säger han och delar inte samhällsbyggnadsminister Mona Sahlins åsikt att Sverige har tillräckligt med elkraft och till och med exportar en del.

- Vi delar inte den bedömningen. Tillgången på el i Sverige är inte tillräcklig när man tittar frammåt.

Avvecklingen av kärnkraftverket i Barsebäck ställer också till det, när det gäller tillgången på el. Nu har det försvunnit två block där och det förbättrar inte tillgången. Vad gäller inköp av kärnkraftsel från Ryssland får vi värdera det, när vi ger oss in i den enskilda affären, men leveranssäkerhet är A och O, säger Anders Furbäck.

Andra bolag, som gått med i Bas-el är SSAB, Boliden och Billerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".