Många elever underkända

Många elever i Kiruna går ut grundskolan med så dåliga betyg att de inte kommer in på gymnasiet.

Det visar en uppföljning som skolkontoret gjort efter kritik från Skolverket.

Av de elever som gick ut nian i år har 15 procent så dåliga betyg att de inte är behöriga till gymnasiets nationella program. Det innebär att de inte har godkänt i ett eller flera av ämnena matematik, engelska och svenska.

Siffran var densamma när Skolverket gjorde sin granskning 2004 och då konstaterade Skolverket att siffran är sämre än riksgenomsnittet och bör förbättras.

Lennart Gustavsson, ställföreträdande skolchef, säger att man analyserat och nu satsar på åtgärder som ska göra att fler kirunaelever når målen.

-Vi måste bli bättre på att tidigt upptäcka de elever som har problem, sätta in åtgärder och göra uppföljningar, säger Lennart Gustavsson.

Han tycker också att skolan är för stereotyp och därför jobbar man nu för att få en större variation av lärmiljöer. Det innebär bland annat att det ska finnas möjlighet att jobba i mindre grupper, kanske pojk- och flickgrupper, att de elever som behöver tydlig styrning ska få det, laborativa lärmetoder för att öka förståelsen och mer lärartid för de elever som har det behovet.

-Det är inte eleverna det är fel på, det är skolan som har misslyckats när det ser ut så här, säger Lennart Gustavsson.

Sämst är kirunaeleverna i ämnena matematik, engelska och teknik. Bäst är de i praktiska och estetiska ämnen som slöjd, hemkunskap, bild och musik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".