Daniel Johansson RFSL Nord i Piteå

Två män häktade för mordbrand i Piteå

Under torsdagen häktades två män från Piteå för mordbrand mot Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL Nord i Piteå. En tredje man, från Kalix släpptes. I förhör har de häktade gjort vissa medgivanden.

Männen som häktats för mordbranden är 22 respektive 26 år och kommer från Piteå. Det var i slutet av oktober och i slutet av november som det kastades in brandbomber i RFSL:s lokal i Piteå.

26-åringen erkänner att han var på plats utanför RFSL:s lokal vid båda tillfällena och att han varit delaktig genom att kasta in en så kallad molotovcocktail i lokalen. En molotovcocktail består av en vanlig glasflaska fylld med en lättantändlig vätska, vanligtvis bensin eller alkohol.

Via sin försvarare erkände den 26-årige mannen grov skadegörelse vid de två tillfällena men menade att det inte kan handla om mordbrand eftersom branden inte blev så omfattande. I förhör har han erkänt att han tycker att det är onormalt att vara homosexuell.

22-åringen begärdes häktad på samma grunder som 26-åringen, men förnekar brott helt. Den tredje misstänkte i härvan, en 29-årig man från Kalix som suttit anhållen, släpptes på torsdagseftermiddagen. Åtal mot 22-åringen och 26-åringen ska vara väckt senast den 4 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".