Kräver vård i stället för fängelse

Den kvinna som knivskar en man i Luleå i höstas överklagar nu domen på 2 års fängelse. Kvinnan kräver i första hand kontraktsvård.

Enligt åklagaren försökte kvinnan beröva livet på en man på en restaurang i Luleå och det genom att hugga honom med kniv i bland annat bröstkorgen och magsäcken. Åklagaren framhöll att kvinnan uppsåtligen hade tillfogat mannen ett djupt sår, en stickskada och kraftig blödning. Gärningen hade begåtts med ett livsfarligt vapen och orsakat svår kroppsskada. Det fanns också fara för att brottet skulle fullbordas, skrev åklagaren i sin stämningsansökan och yrkade på att kvinnan skulle dömas för försök till dråp. Domstolen dömde henne för grov misshandel till två års fängelse.

Nu har kvinnan överklagat domen till Hovrätten. Kvinnans advokat Sven Borgny säger att hon medger att det handlar om grov misshandel och att hon ska betala 67 000 kronor i skadestånd till mannen. Men hon vill i första hand ha kontraktsvård och hon vill i andra hand att fängelsestraffet ska kortas ned till ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".