Extramöte med socialdemokraterna i Jokkmokk

Socialdemokraterna i Jokkmokk ska ha ett extramöte på torsdag och anledningen är att partiet förlorat den egna majoriteten i fullmäktige efter Max Svenssons avhopp.

Kommunalrådet Sixten Eriksson (s) tycker att partiet kan fortsätta att styra kommunen, trots att man hamnat i minoritet.

– Jag tror inte det är så stora frågor att de inte är hanterbara. Vi har ju haft hyfsat bra samverkan med oppositionen, säger han.

Han är beredd att sitta kvar som kommunalråd, även om socialdemokraterna inte längre har majoritet i fullmäktige, sedan Max Svensson, som stött socialdemokraterna, hoppat av. Budgeten för nästa år är tagen och det finns inga stora partiskiljande frågor.

Men arbetarekommunens ordförande Sven Holmqvist säger att det kan bli svårt för socialdemokraterna att sitta kvar och administrera en annans politik.

Utgången av maktfrågan kan bli att socialdemokraterna avgår frivilligt eller så föreslår Alliansen att det ska bli omval till ordförandeposterna.

Men vänsterpartisten Anna Hövenmark har tidigare deklarerat att Alliansen knappast vill ta över makten i styrelser och nämnder, eftersom det är så kort tid kvar till det ordinarie valet i september. Ett omval kan inte heller genomföras förrän senare i vår, så tills vidare sitter Sixten Eriksson kvar som kommunalråd.

– Ska man införa Alliansens politik så måste det bli omval, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".