Biltesterna utökas i länet

De senaste årens förändringar i världen gör att biltestverksamheten i Norrbotten kommer att fortsätta växa. Nya tänkbara kunder för biltillverkarna finns i Kina, Ryssland och Indien, och eftersom det finns likheter mellan de länderna och Sverige är länet intressant som testplats.

Den ekonomiska tillväxten samt öppnare gränser till länder som har ett vägnät och ett klimat som liknar det svenska har gjort att intresset för att testa bilarna i Norrbotten har ökat.

- Världen har förändrats sedan biltestningen i länet startade. Den stora förändringen är att det idag finns stora konsumentgrupper i Kina, Ryssland och Indien. Länder där vägarna påminner om våra dåliga grusvägar och klimatet i många av de här länderna påminner om vårt, säger Jörgen Stenberg som är delägare i Tjintokk, som är en av landets största biltestanläggningar.

Sedan flera år tillbaka har man bland biltestföretagen sett att testerna i kyla och på dåliga vägar har ökat. Att testerna görs för att anpassa bilarna till de nya marknaderna råder det ingen tvivel om.

- Nej, dels ser vi det på de tester som görs, men jag har även pratat med ansvariga för testerna, och då får man svar på sina frågor, säger Jörgen Stenberg.

Jörgen Stenberg tror att det inte bara är de tyska biltillverkare som testar på hans anläggning som nu anpassar sina bilar efter de nya stora marknader som öppnar sig.

- Jag tror att alla biltillverkare med självaktning har en tillverkning som riktar sig mot de här länderna. Indien och Kina har tillsammans 2,5 miljarder invånare och en av världens mest expansiva ekonomier, så det är självklart att det finns en stor potential när det gäller kunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".