Kyrkan blir värd för ungdomens hus i Luleå

Luleå kommun och Luleå domkyrkoförsamling har enats om att tillsammans bygga om den gamla domprostgården i centrala Luleå till ett Ungdomens Hus.
Det blir en fritidsgård för högstadieelever på övre plan och en ungdomsgård där gymnasieungdomar får driva eget café på nedervåningen. Kyrkan betalar ombyggnationen och del av årskostnaden som beräknas bli 1,7 miljoner kronor. Eftersom kyrkan står som huvudman rekryterar domkyrkoförsamlingen personer till en heltids- och en halvtidstjänst. Ungdomar från föreningen Ungdomskraft, som arbetat hårt för att få ett ungdomens hus, är idag mycket glada, men tillägger att det kräver mycket jobb för att huset inte ska få en kyrklig stämpel och därmed verka avskräckande för icke-kristna ungdomar. - Vi måste vara noga med att förklara att det är ungdomarna och inte kyrkan som bestämmer utbudet, säger Mattias Ström från Ungdomskraft.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista