Bärbranschen i fara

Hela den svenska industriella bärhandeln kommer att slås ut och bären kommer att ruttna bort i skogen, det befarar skogsbärbranschen.

I dagarna har fler bäruppköparföretag fått brev från skattemyndigheten om att företagen ska betala arbetsgivaravgifter för personer, från icke EU-land, som sålt bär till företaget.

Orsaken är att Skattemyndigheten hänvisar nu till en dom i Regeringsrätten från 2003 som de anser är prejudicerande. Den domen gäller ett bäruppköparföretag i Dalarna som påfördes arbetsgivaravgifter på 11,5 miljoner. Dalaföretaget överklagade och vann i Länsrätten och Kammarrätten, men förlorade i Regeringsrätten.

För vissa företag kan det röra sig om tiotals miljoner då arbetsgivareavgiften även kan tas ut retroaktivt för tidigare år.

- Det här kommer att bli nådastöten för den svenska handeln med bär, då vi är enda landet i världen som beskattar bärplockningen och företag kommer att gå i konkurs. Mängder av jobb hotas inte bara i bärindustrin, utan även i transportsektorn, camping och alla kringeffekter, säger Martin Engström, ordförande i svenska skogsbärsbranschens intresseförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".