Turister dödades av tåg

Två italienska turister omkom igår kväll efter att de blivit påkörda av ett tåg utanför Torneå i norra Finland. Det var ett passagerartåg, som kolliderade med hundspannet i finska Korpikylä på annandagjul och två ungdomar dog.

Ungdomarna ingick i en grupp med 18 italienska turister och två krisgrupper sattes in för att hjälpa de drabbade.

Det var ett tåg med turister, som kom körande mellan Kolari, Kemi och Helsingfors, när det kolliderade med de två ungdomarnas hundspann.

– Någon förare av hundspannet fanns inte. Det var totalt nio hundspann i gruppen och undomarna åkte sist, säger räddningsledare Harri Paldanius i Torneå.

De två undomarna, en 14-årig pojke och en 18-årig kvinna, dödades liksom deras sex hundar, men övriga personer i gruppen klarade sig utan fysiska skador och har nu åkt hem, allt enligt tidigare planer. De omkomnas anhöriga är kvar och får hjälp i Haparanda och en svensk och en finsk krisgrupp har upprättats.

Passagerarna på tåget klarade sig utan skador och tåget blev tre timmar försenat på grund av olyckan.

Turisttåg kör på den här sträckan enbart på vintern, medan godståg kör här året runt. Polisen i Finland utreder nu olyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".