Försämrat bombskydd i Norrbotten

På söndag den första januari försvinner polisens bombgrupp i Luleå och verksamheten tas över av Stockholmspolisen.

– Det här innebär försämringar för norra Sverige, om det inträffar ett bombhot här. Det säger tekniska rotelns chef Nils Nilsson.

Nils Nilsson pekar på den tid, som det skulle ta för bombgruppen i Stockholm att ta sig hit. Dessutom har den inte samma lokalkännedom som bombgruppen i Luleå.

Det var den tidigare rikspolischefen Sten Heckscher som tog initiativet till att centralisera specialistfunktioner till Stockholm, Malmö och Göteborg och det innebär att de fem poliserna i Luleås bombgrupp får återgå till att arbeta som kriminaltekniker på heltid och de två hundförarna får jaga knark i stället för bomber.

Vid bombhot i Norrbotten blir det den vanliga ordningspolisen, som får rycka ut först i väntan på bombgruppen söderifrån och det innebär problem, eftersom ordningspolisen inte har samma närhet till bombgruppen som man haft hittills.

Bombgrupperna blir alltså färre i Sverige, men i Finland är det tvärtom. Där utökas antalet från den enda grupp, som finns i Helsingfors och det kan innebära att Uleåborg får en bombgrupp.

– Eventuellt kan den samarbeta med polisen i Norrbotten, säger Nils Nilsson.