En halv miljon till folkhälsoprojekt i Haparanda

Folkhälsoinstitutet har beviljat 490.000 kronor till Länsstyrelsen för ett treårigt folkhälsoprojekt i Haparanda. Meningen är att minska kommunens höga ohälsotal.

Ohälsotalet i Haparanda är mycket högt. Andelen förtidspensionärer bland män är 22 procent jämfört med 8 procent för riket som helhet och medellivslängden för män är fyra år kortare än riksgenomsnittet.

Det blir nu en kartläggning av ohälsan i Haparanda, och även övriga kommuner i östra Norrbotten och Torneå förväntas vara med. Syftet är att minska ohälsotalet och kommunchef Christina Lugnet välkomnar satsningen.

- Det är väldigt bra. Vi har tidigare fått en förfrågan om vi var intresserade och det är vi ju med tanke på kommunens höga ohälsotal. Vi jobbar också mycket med den frågan och har inför 2006 års budget anslagit en halv miljon kronor extra för folkhälsoarbetet. Så Folkhälsoinstitutets satsning ligger helt i linje med det här, säger hon.

Orsaken till den höga ohälsan är att många med sjukpension eller sjukbidrag flyttat till kommunen.

Under de kommande åren räknar kommunen med mer        än 1 000 nya jobb. Det ger unika möjligheter att studera hur hälsan påverkas av en så stor omställning i en liten kommun, uppger Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".