Allt fler unga utanför arbetsmarknaden

En utredning av ungas situation i Piteå visar på en allvarlig risk för allt fler hamnar utanför samhället. Det handlar om ungdomar som varken studerar eller har ett arbete.

Det handlar om nära 200 personer av 16-19 åringarna och omkring en fjärdedel av Piteås ungdomar i åldern 20-24 år, över 700 personer, som varken studerar eller jobbar.

Många unga är därmed också bidragsberoende och utredningen visar att av 74 nya bidragshushåll, under åren 2003-2004, bestod 70 hushåll av ungdomar under 25 år.

Håkan Johansson, verksamhetsutvecklare och arbetsledare vid vägledningscentrum i Piteå är överraskad över det utredningen pekar på.

- Jag hade väl trott att det skulle vara många ungdomar som riskerar att hamna utanför men inte så här många, säger Håkan Johansson.

Konsekvensen kommer att visa sig allt mer på lång sikt, menar Håkan Johansson.

Det handlar om minskade skatteinkomster, högre utgifter för försörjningsstöd och inte minst ett lidande för den enskilda individen, enligt Håkan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".