Annica Adamsson med hästen Molly

Krav på pass för alla hästar

Alla hästar i Sverige måste ha ett hästpass från den 1 januari. Passet har egentligen ingenting med resor att göra, utan fungerar som en identifikationshandling för hästen. Men många hästägare är skeptiska.

Annica Adamsson driver ett stall i Luleå och äger själv 13 hästar. För henne har det inneburit mycket jobb med alla ansökningar. Det har också kostat över 20 000 kronor att få pass till hästarna. Men Annica är osäker på om hästpassen är en bra idé.

- Jag kan förstå varför man vill göra det här, och det är säkert bra om det skulle fungera, men jag tror inte att man kommer att få tag på alla hästar. De som kanske har en eller två gamla hästar på gården, som man aldrig är iväg med, kommer nog inte att skaffa pass, säger Annica Adamsson.

Kravet på hästpass kommer från EU, som tog beslutet redan 1999, men Sverige har haft dispens fram till årskiftet. Syftet med passet är bland annat att underlätta smittspårning, om en stor hästsjuka skulle bryta ut. Det ska också förhindra att hästar, som har fått mediciner som är skadliga för människor, går till slakt.

Fakta Hästpass

Hästpasset består av en bok i A 5-format. Ett så kallat konturdiagram beskriver hästens utseende och tecken som särskiljer den från andra hästar.

Passet har också uppgifter om härstamning och sidor där bland annat veterinärbehandlingar ska skrivas in.

Sedan februari 2002 krävs hästpass för alla hästar som fötts eller bytt ägare i Sverige.

Från den 1 januari 2006 gäller kravet för alla hästar.

I somras hade två tredjedelar av hästarna pass. Inga beräkningar finns för dagens antal.

I Sverige finns omkring 280 000 hästar.

Källa: Jordbruksverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".