Luleå Hockeys Orszagh har bokat avresan

Vladimir Orszagh lämnar Luleå. Den slovakiske stjärnan flyger till Phoenix redan på söndag.

Utan att veta om han alls får spela i NHL.

Trots att det är oklart om han överhuvud taget får spela i NHL lämnar Vladimir Orszagh Luleå för Phoenix Coyotes. Slovaken flyger västerut på söndag.

- Han är just nu på stan och ordnar upp affärer med banken. Han ska betala tillbaka pengar till oss. Och så ska han skaffa flygbiljett, säger Luleå Hockeys klubbdirektör Hans Chrunak på fredagseftermiddagen.

Enligt en klausul i kontraktet mellan Orszagh och Luleå får han lämna klubben för NHL, förutsett att han betalar tillbaka en viss del av ersättningen.

Den klausulen har slovaken nu utnyttjat. -Jag har sett en fax med hans underskrift, säger Chrunak.

Men Orszaghs USA-resa kan vara förgäves. Enligt Internationella ishockeyförbundet, IIHF, är det uteslutet att han får spela i NHL. -Avtalet med NHL tillåter inga övergångar vid den här tidpunkten på året, skriver IIHF:s generalsekreterare Jan-Åke Edvinsson i ett mejl till Luleå Hockey.

En kopia på mejlet har gått till NHL. -Men det har vi inte fått någon respons på, säger Chrunak.

Vad kommer ni att göra nu? -Ingenting. Det här är ingen klubbfråga - förutom att vi blir drabbade. Är det någon som ska agera är det Svenska ishockeyförbundet, ligan och framför allt det internationella förbundet.

Är Orszagh välkommen tillbaka? -Absolut. Visst är han det. Jag har full förståelse för hans agerande.

Phoenix general manager Mike Barnett avböjer att kommentera fallet för lokaltidningen Arizona Republic.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".