Brandkår orolig för bensinbunkring

Vi har tidigare berättat att bensinkrig brutit ut i Kiruna. Man kan komma undan med strax över nio kronor litern. Räddningstjänsten är nu oroad över att folk hamstrar mängder med skoterbensin i sina hem.

- Faran med att förvara stora mängder bensin eller att förvara det på fel sätt är snabb brandspridning, häftigt brandförlopp och explosioner, säger brandmästare Hans Stenmark i Kiruna.

- Det är klart att man är orolig. Det är inte roligt att skicka in rökdykare i en fastighet där man inte vet vad som finns. Och med de priserna på bensin som är idag är sannolikheten stor att man köper på sig mycket och kanske även förvarar det fel, säger brandmästare Hans Stenmark.

Sprängämnesinspektionen har tagit fram regler för hur mycket bensin man får ha hemma. För en i villa är gränsen totalt 100 liter brandfarliga vätskor, dit bensin räknas. Men man får inte ha den på vinden och i källaren bara om den är ventilerad.

För de som bor i lägenhet är det 25 liter på balkongen och tio liter inne lägenheten som är gränsen. Ingenting i garage eller källare.

Brandmästaren själv har gjort som många andra Kirunabor den senaste veckan och bunkrat billigt skoterbränsle för hela säsongen.

- Jag har köpt på mig 60 liter som jag förvarar på ett säkert ställe - i en byggnad fristående från bostaden.

Hans Stenmark säger att det inte har uppstått några problem hittills i samband med det låga bensinpriset som har hållit i sig sen strax före jul.

- Men det märks att folk inte vet hur man får förvara bensin. Det har vi sett vid tidigare bränder. Vi hittar ofta dunkar i källare och på vindar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".