LKAB kan ha påverkat sprickorna

Bergmekaniker Christina Dahnér vid LKAB tror att brandstationen i Kiruna är dåligt byggd, och att det finns en risk att gruvbrytningen har förvärrat läget. LKAB kommer nu att undersöka saken närmare.

Efter att Norrbottensnytt på tisdagen berättat att golvet spricker i raskt tempo på brandststionen i Kiruna åkte Christina Dahnér dit och inspekterade sprickorna.

- Nu vill vi se om vibrationer från gruvbrytningen kan påverka redan svaga bitar i byggnadskonstruktionen. Vi kommer att sätta upp vibrationsmätare för att få data på hur mycket vi påverkar fastigheten och vad som faktiskt sker i huset, säger hon.

Dessutom kommer LKAB att anlita en utomstående byggnadsexpert som får undersöka skadorna på brandstationen, för att komma fram till hur de kan ha uppkommit.

Enligt LKABs pronoser skulle brandstationen klara sig undan rasriskområdet i minst tio år till. Christina Dahnér anser att det är i princip otroligt att det är den omtalade sprickzonen från hängväggen som har spridit sig till brandstationen.

- Därför att fastigheten går inte sönder på ett sånt sätt som man förväntar sig att den ska göra om det är hängväggen. Det andra skälet är att vi har ett stort område där marken står stilla mellan rasriskområdet och brandstationen.

Till sommaren räknar hon med att få mätresultatet från vibrationsmätarna som nu ska placeras ut runt brandstationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".