Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler ungdomsbrottslingar till Kalix

Johannisbergs ungdomshem i Kalix föreslås få ansvar för alla dömda ungdomsbrottslingar som ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff.

Johannisberg är ett ungdomshem för pojkar mellan femton och tjugo år. Det är ett av sex hem i landet där de som begått brott men är för unga för att dömas till fängelse hamnar enligt lagen om sluten ungdomsvård, LSU. De här utländska ungdomarna saknar uppehållstillstånd i Sverige.

Ungdomshemmet Johannisberg har redan nu tagit emot större delen av de här ungdomarna i Sverige, och anses därför lämpligt att få ett helhetsansvar. 

Enligt Tomas Fjellvind, instutionschef på Johannisbergs ungdomshem, finns det fördelar med att samla de här ungdomarna på ett ställe i landet. Eftersom det är en sådan liten grupp är det bra att samla kompetensen kring det på en plats i stället för flera.

- Vi beaktar alltid ungdomarna ur ett helhetsperspektiv, och det spelar ingen roll om de kommer från Göteborg, Kiev i Ukraina eller från något annat ställe, säger Tomas Fjellvind.

En anledning till att Johannisberg föreslås ta emot alla ungdomsbrottslingar som ska utvisas är att enheten redan haft majoriteten av de utvisningsdömda ungdomarna, och det har fungerat bra. I dagsläget är det inte aktuellt med några nyanställningar då det rör sig om så pass få ungdomar.

Åsa Sternelöv, som är behandlingsassistent, säger att det finns saker som skiljer sig i arbetet med de utländska ungdomarna jämfört med de svenska.

- Vi kan inte ha samma nätverksarbete med föräldrarna, och det kommer att ställas större krav på oss som jobbar. Till exempel kommer vi att behöva prata engelska och andra språk mer, säger Åsa Sternelöv.

Det formella beslutet att det blir just Kalix som får huvudansvaret för de utvisningsdömda ungdomarna fattas av statens institutionsstyrelse, SIS, och förväntas komma i början av det här året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".