Plusjobb ger fler vuxna i skolan

100 nya arbetstillfällen för långtidaarbetslösa. Och fler vuxna i skolan. Det blir resultatet när Luleå kommun satsar på plusjobb.

Med hjälp av regeringens satsning på långtidsarbetslösa, så kallade plusjobb, ska 40 arbeten erbjudas inom skolvärlden i Luleå kommun under året. Det är främst unga personer upp till 30-35 år som Luleå kommun vill ha till skolan.

- De unga har det besvärligt att överhuvudtaget komma in på arbetsmarknaden, säger Ulla-Carin Palm, vid arbetsmarknadsförvaltning på Luleå kommun. Bara i Luleå finns 800 långtidsarbetslösa mellan tjugo och trettio år.

Det är tänkt att de vuxna i skolan i Luleå ska arbeta med en rad olika som webbredaktörer, elevsociala aktiviter, administrativa resurspersoner till rektorer, utredningsarbete för akademiker.

I slutet av januari ska rekryteringen påbörjas till de 40 arbetena inom skolan i Luleå och förhoppningen är att de ska börja sina jobb under februari månad.

Totalt kommer Luleå kommun att anställa 100 personer under året på olika plusjobb. Jobben betalas av staten som beslutat sig för att 20.000 personer i landet ska få plusjobb under 2006. Plusjobben är tidbestämda jobb på två år med avtalsenlig lön och arbetena får inte ersätta befintliga anställningar på arbetsplatsen. Trots att plusjobben är en arbetsmarknadspolitiskt åtgärd så tror Ulla-Carin Palm att plusjobben kan leda till varaktiga arbeten:

- Man har en större möjlighet att fortsätta på andra jobb, om man har haft arbete under tiden, säger Ulla-Carin Palm, men på frågan om Luleå kommun kommer att göra plusjobben till varaktiga arbeten när tiden för plusjobben går ut svarar hon att det kan man aldrig veta i förväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".