Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Internet i fjällen

Inom en snar framtid kan det bli möjligt att komma åt Internet från fjällområden som idag inte ens har mobiltelefonkommunikation.

Projektet Sami Network Connectivity, SNC, syftar till att förbättra datakommunikationen i det samiska samhället. Projektet är ett samarbete mellan rennäringen, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Luleå tekniska universitet.

– För rennäringens del handlar det om att få tillgång till modern teknik som ökar dess chanser att vara lönsam, säger projektledaren Maria Udén, Luleå tekniska universitet.

Tanken med SNC-projektet är att utveckla ett system som är billigt och som var och en ska kunna bygga upp själv genom att ladda ner program från Internet. Sen fungerar det hela ungefär som lantbrevbäring, fast inte regelbundet.

Den som skriver ett e-brev får vänta på att någon annan med samma programvara eller t ex ett flygplan eller en skoter med minidator, för brevet vidare till en fast anslutning.

Det kan alltså ta några dagar innan e-posten landar där den ska, men det är också det som är den tekniska utmaningen. Internet idag klarar nämligen inte av fördröjningar. När din dator skickar information över Internet förväntar den sig ett svar, och kommer inte svaret inom en viss tid, så slutar den att sända. Den nya teknik som utvecklas i SNC-projektet handlar alltså om att lära Internet att förstå att det finns fördröjningar.

– Med den kunskapen kan man sen utveckla nya produkter som kan säljas, säger Maria Udén som är projektets ledare vid Luleå tekniska universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".