Internet bra för samisk jämställdhet

I dag lever de samiska familjerna oftast separerade under långa tider av året, när mannen sköter renarna och kvinnan har hand om barnen i stan, enligt Karin Kuoljok som var med i jämställdhetsprojektet ”Kvinna i Sameby”. Hon hoppas att forskning om Internet i fjällen ska ändra på den här uppdelningen.

Det var ett samiskt jämställdhetsprojekt som ledde fram till den forskning om trådlöst och fördröjt Internet som finns vid Luleå tekniska universitet. Tanken med projektet Sami Network Connectivity, SNC, är att förbättra datakommunikationen i det samiska samhället. Det är ett samarbete mellan rennäringen, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Luleå tekniska universitet. Forskningen syftar till att göra det möjligt att nå Internet från fjällområden som i dag inte ens har mobiltelefonförbindelse.

Karin Kuoljok deltog i Sirges samebys jämställdhetsprojekt ”Kvinna i Sameby” och var en av dem som tog kontakt med Luleå tekniska universitet för att undersöka om det fanns tekniska möjligheter för att öka jämställdheten i renskötseln.

– Som det är i dag lever oftast familjerna splittrade; mannen tar hand om renarna och kvinnan åker till samhället för att vara med barnen. Men den här tekniken skulle hela familjen kunna hålla i hop längre tider på året, säger Karin Kuoljok.

Men det handlar inte bara om att den nya tekniken skulle kunna göra rennäringen mindre könsuppdelad. Det handlar också om en ökad möjlighet att kunna fortsätta med renskötseln, enligt Karin Kuoljok.

Den samiska turistnäringen skulle också få ett lyft med Internetuppkoppling i fjällvärlden, enligt Eva Gunnare som är turismutvecklare inom Laponiaprojektet.

– Jag tycker att det är jätteintressant eftersom jag tror att den turism som vi vill få hit till stor del finns utomlands, och är man borta ett par månader under sommaren kan det i dag vara svårt att ta emot bokningar, säger Eva Gunnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".