Bättre stöd till brottsoffer

I polisens nya satsning för att klara upp fler mängdbrott ingår också att man ska försöka ge bättre stöd till den som utsatts för brott.

Rikspolisstyrelsens uppdrag till landets polismyndigheter under 2006 är att se över rutinerna för hur kontakten med brottsoffer sköts.

- Det har ju funnits ett krav på polisen att man ska ha kontakt med målsägare och brottsoffer ganska regelbundet under en utredning för att de ska få ett grepp om vad som sker och händer. Där får man väl säga att polisen generellt, och även i Norrbotten, har brustit, säger Tommy Sandén.

Målsättningen är att polisen ska ta kontakt med dem som är drabbade varannan vecka. Polisen i Norrbotten får inga extra resurser eller personal för att klara av det, utan det handlar mer om att ändra arbetsmetoderna för att bli effektivare.

- Så fort vi tar upp en anmälan så inleder vi en form av utredning, och det gäller väl att vi gör vad vi kan direkt, och inte tänker att någon annan kommer att fortsätta med det senare, säger Tommy Sandén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".