Elfel i Porjus mörklade Nordnorge

Ett fel som inträffade i Porjus kraftstation utanför Jokkmokk gjorde nyligen att stora delar av Nordnorge mörklades. Elproduktion motsvarande två kärnkraftsverk slogs ut. Händelsen utreds nu av Svenska Kraftnät, där man ser allvarligt på det som inträffade.

Händelsen utreds nu av Svenska Kraftnät där man ser allvarligt på det som inträffade.

Det var på eftermiddagen den första december som en del av Porjus kraftstation skulle kopplas bort. Men när det gjordes slokande hela kraftstationen. Men inte nog med det flera andra kraftverk både i Sverige och Norge, bland annat Vietas och Ritsem slogs ut. Något som ledde till en stor brist på eklkraft.

All tillgänglig reservkraft startades upp. Elbortfallet var hela 2 500 megawatt, motsvarande mer än vad två kärnkraftverk producerar. Den normala reservkraften brukar ligga på ett kärnkraftsverks kapacitet, någonstans runt 1 200 megawatt.

På Vattenfall vill man inte kommentera det inträffade, utan hänvisar till Svenska Kraftnät.

- Det var en svår störning. Själva grundfelet var i ett ställverk i Porjus, sedan fungerade en del skyddsfunktioner inte som de skulle då flera andra kraftverk kopplades bort, säger Sture Larsson teknisk direktör på Svenska kraftnät.

Ett par timmar tog det innan situationen var under kontroll. Händelsen den första december utreds nu av Svenska Kraftnät och den motsvarande norska motsvarigheten - Statnät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".