Haparandaborna lockas till vallokalerna

Nu ska fler Haparandabor lockas till vallokalerna den 17 september  i höst och det sker genom att regeringen anslår pengar till lokal valinformation.

På måndagen ställde sig kommunpolitikerna positiva till satsningen, som beror på att Haparanda är en av de kommuner i landet med det lägsta valdeltagandet.

Regeringen anslår totalt 20 miljoner kronor till valinformation i olika kommuner och Haparanda är alltså en av dem. Främst ska informationen rikta sig till unga, till personer med utländsk bakgrund, arbetslösa och låginkomsttagare och för Haparandas del blir det till många finländare, säger kontorschef Gun-britt Liljegren på Haparanda kommun.

- Vi har ännu inte diskuterat hur informationen ska läggas upp, men vi kommer att ta upp det här med de invandrarföreningar, som är intresserade av att delta tillsammans med oss i kommunen, säger hon.

Enligt en skrivelse från justitiedepartementet finns det risk för att Sverige får många invånare, som är ständigt utanför det politiska beslutsfattandet och utanförskapet är också ett hot mot demokratin.

- Vi har redan tidigare haft mycket diskussioner om att försöka få finska invandrare att i större utsträckning vara med i valet. Vi har ingen forskning, som säger att de känner sig utanför med de röstar i alla fall inte, säger Gun-britt Liljegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".