Kraftbortfall märktes i södra Sverige

Det stora kraftbortfallet som orsakades av ett fel i Porjus märktes av i södra Sverige. Enligt Svenska kraftnät var det vara bara i Norge, där delar blev av landet blev strömlöst, som felet märktes. Det stämmer inte uppger Ove Göransson, vd på Staffanstorps energi. Frekvensen sjönk så industrier med generatorer och elmotorer märkte att något var fel och flera lokala energiföretag fick förfrågningar om störningar på nätet.

I början av december inträffade ett fel i kraftstationen i Porjus som slog ut flera andra kraftstationer i Sverige och Norge. Delar av norra Norge mörklades i ett bortfall av elkraft som motsvarar två kärnkraftsveks elproduktion. På svenska kraftnät, som utreder det händelsen, ser man allvarligt på det som inträffade.

Det var på eftermiddagen den 1 december som en del av Porjus kraftstation skulle kopplas bort, men när det gjordes slokande hela kraftstationen. Inte nog med det. Flera andra kraftverk både i Sverige och Norge, bland annat Vietas och Ritsem slogs ut. Något som ledde till en stor brist på elkraft.

- Det var en svår störning, men felet märktes inte av i Sverige, säger Sture Larsson, teknisk direktör vid Svenska kraftnät.

Det stämmer inte. I södra Sverige insåg man snabbt att något var fel.

- Elnätsföretagen här nere fick påringningar från industrier som märkte att generatorer och elmotorer gick tungt. Det är något som inträffar när frekvensen i nätet faller, något som händer när förbrukningen är större än tillgången, säger Ove Göransson, vd vid det lokala elnätsföretaget Staffanstorps Energi.

Enligt honom visade det sig att frekvensen sjunkit från 50 till strax över 49 hertz.

- Sjunker frekvensen ytterligare finns det riska att elsystemen slår ifrån och då blir det mörkt, säger Ove Göransson.

Ove Göransson ser allvarligt på det inträffade, men det han är mest kritisk mot är bristen på information.

- Vi får inget veta, det ringer folk och frågar vad som är fel och vi vet ingenting. Vi kan inte lägga upp någon beredskap på om det skulle uppstå problem, säger Ove Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".