1 av 2
Thomas Nilsson, Luleå näringsliv AB. Foto: Niklas Jälén
2 av 2
Kjell Jansson, generaldirektör Nutek

Stödet till svenska företag är inte rättvist

Regeringen får kritik för att det ekonomiska stödet till företag i Sverige inte är lika generöst som i andra EU-länder. Det är chefen för Luleå näringsliv Thomas Nilsson, som står bakom kritiken med anledning av att Gestamp Hardtech i Luleå inte fick stöd av Nutek.

Thomas Nilsson framförde sina synpunkter vid ett möte i Luleå med länets riksdagsmän och chefen för Nutek generaldirektör Kjell Jansson.

- Vi har i Sverige mycket, mycket mindre stödformer att erbjuda den här typen av företag. Det är bättre på andra håll, till exempel i de nya EU-länderna. Där planeras idag stöd ännu upp till 70 procent för investeringar i byggnader och maskiner. Det är oerhört viktigt att regeringen griper in här, säger Thomas Nilsson.

Anledningen till att stödet uteblev för Gestamp är att Nutek ansåg att företaget borde klara sina investeringar själv och att riksdagen minskat sina anslag till Nutek.

- Det minskade stödet innebär också att andra företag får mindre bidrag säger Kjell Jansson, generaldirektör vid verket för näringslivsutveckling, Nutek.

Samtidigt uppger han att de har gjort den här avvägningen just för att företag som är starka och har likvida medel har möjlighet att låna pengar på kreditmarknaden.

- Om de får lite mindre pengar eller avslag av oss, så blir det ökade möjligheter för nyetablerade och kanske lite svagare företag att kunna få pengar, säger han.Kjell Jansson mötte också företagare i länet för att berätta om att det blir högre transportstöd. I höstas sänktes det av regeringen, men den meddelade senare att det skulle höjas i år. Mellanskillnaden betalas av Nutek, förutsatt att EU-kommissionen godkänner det högre stödet.

- Vi har all anledning att tro att det här kommer att gå igenom och relativt snabbt också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".