Erling Wälivaara (kd) och Anna Grönlund-Krantz (fp)

"Jag citerar bara bibeln"

Den norrbottniske riksdagsledamoten (kd) Erling Wälivaaras uttalande i Nordnytt, SVT, om att homosexuellas gärningar kan jämställas med brottsliga handlingar, har fått reaktioner. Kollegan Anna Grönlund-Krantz (fp) anser inte att politiker kan säga vad som helst.

Homosexuellas handlingar är enligt bibeln lika fel som att kleptomaner stjäl och pyromaner bränner ner hus, sade riksdagsledamoten Erling Wälivaara (kd) från Luleå i SVT:s Nordnytt i måndags.

Det här har fått riksdagskollegan Anna Grönlund-Krantz (fp) från Luleå att reagera, eftersom hon anser att politiker inte kan säga vad som helst.

– Jag blev väldigt upprörd när en erfaren riksdagsman som Erling Wälivaara jämför brottslig verksamhet med att två människor av samma kön älskar varandra, det är ju inte jämförbart. Vi som är riksdagsledamöter och valda av folket måste vakta vår tunga, säger Grönlund-Krantz.

Anna Grönlund-Krantz har nu frågat ledningen för kristdemokraterna om var den står i frågan om de homosexuella. Hon säger att samarbetet i riksdagen är i farozonen om ledningen delar Wälivaaras åsikter.

Sune Berg, ordförande för kristdemokraterna i Norrbotten, tycker också att det är fel att jämföra homosexualitet med brottslighet, men han säger att man inte ska blanda ihop religion och politik.

– Jag anser att Wälivaara uttalat sig som religiös ledare och det kan han göra, det har inte något med vår politik att göra, säger Sune Berg.

I Nordnytts inslag kommenterar Erling Wälivaara att laestadianer i länet överväger att lämna Svenska kyrkan efter kyrkomötets beslut om välsignelse för homosexuella par. Enligt Wälivaara själv har han bara svarat på en fråga om bibelns syn på homosexualitet, och då refererat till bibelns resonemang om att homosexuellas handlingar är lika fel som att kleptomaner stjäl och att pyromaner bränner ner hus.

– Sedan varför det står så i bibeln, eller varför Gud har bestämt så, det kan jag inte svara på, och inte alltid heller förstå, säger Erling Wälivaara.

Riksdagsledamoten Erling Wälivaara (kd) tycker inte att hans uttalande har med politiken att göra, och han tror inte heller att de homosexuella känner sig diskriminerade av det han sagt.

– När de homosexuella hör mig som kristen säga att de är lika mycket värda som mig, tror jag inte att de kan missuppfatta det och känna sig diskriminerade, säger Wälivaara.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".