Oenighet om Kirunas centrum

LKAB varnade i början på 90-talet för att marken kunde komma att spricka under den planerade brandstationen i Kiruna. Idag finns det misstankar om att brandstationen redan har påverkats av gruvbrytningen. Nu när socialdemokraterna vill satsa på nybyggen i centrum, trots avrådan från LKAB, hoppas centerpartisten Gunnar Selberg att man inte gör om samma misstag.

- Brandstationen är ett exempel på hur det kan gå. Man trodde inte att det skulle gå så fort där. När man tog beslutet användes argumentet att byggnaden skulle hinna avskrivas innan man eventuellt måste riva den. Det är ett korkat resonemang. När något är avskrivet är det betalat - det kan fortfarande användas i 100 år till. Det är då man kan börja tjäna pengar på det, säger Gunnar Selberg.

För 13 år sen varnade LKAB för att kommunens planerade brandstationen kunde hamna i sprickzon år 2035. Kommunens valde ändå att bygga eftersom sprickrisken låg långt fram i tiden.

Men nu misstänker de som jobbar på brandstationen och fastighetsskötare på kommunen att det är vibrationer från gruvbrytningen som redan har brutit upp golvet.

Idag planeras byggen i centrala Kiruna trots att LKAB varnar för det. Ett exempel är det samiska parlamentet. Och Socialdemokraterna vill satsa 100-tals miljoner på ett nytt bibliotek, konferensanläggning och bostäder.

- Vår strategi är att utveckla centrum till den dag centrum inte fungerar längre. Och den tidpunkten tror vi i dagsläget ligger långt, långt fram i tiden - 30-50 år, säger Roger Suup som är ordförande för socialdemokraterna i Kiruna.

Om man tänker på exemplet med brandstationen - varför vill ni bygga i centrum?

- Vi vet inte om gruvbrytningen är orsak till sprickorna i brandstationen. Sprickor kan uppstå naturligt av andra skäl. Och även om det blir sprickor i en byggnad kan den ändå användas under en lång tid.

Men är 40 år en lång livslängd för en byggnad som ett bibliotek till exempel?

- Ja, kommunen har en avskrivningstid på 33 år. Och det här ligger inom den gränsen, säger Roger Suup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".