1 av 2
Kenan Ulakovic, Luleåföretagare. Foto: Niklas Jälén
2 av 2
Ingegerd Saarinen, riksdagsledamot(mp)

Luleåföretag drabbat av hårda myndighetsregler

Miljöpartiet är kritisk mot regler som hindrar satsningar på miljövänliga bränslen. Företagaren Kenan Ulakovic i Luleå konstruerar utrustning till bilar för gasdrift, men det har varit svårt att få stöd för det av myndigheterna, säger han.

Företagaren Kenan Ulakovic i Luleå äger företaget Motor och gas i norr och har mötts av mycket hinder från en del myndigheter, som till exempel Naturvårdsverket och Vägverket och företag som Volvo för att få igenom sina projekt för gasdrivna bilar. Volvo till exempel ville inte att nya bilar skulle vara med i satsningen.

- Det har tagit två år för att få igenom det här och driva verksamheten på det sätt, som det är tänkt. Antingen handlar det om okunskap hos byråkraterna eller rädsla för att förlora sitt jobb. Ändra inget, då gör man inga fel. Det är bäst att hålla sig till det som det är... Om de ville skydda andra intressen, som till exempel oljebolag eller fordonsindustrin har jag inga bevis för, men bara spekulationer, säger han.

Riksdagsledamoten Ingegerd Saarinen från miljöpartiet sa vid ett besök hos Kenan Ulakovic på onsdagen att partiet nu arbetar för att regler som försvårar omställning till miljövänliga bränslen ska bort och man är på god väg sa hon.

- Det finns fortfarande sådana regler, men vi har genom ett ganska långvarigt arbete lyckats förändra de mest destruktiva avarterna, som faktiskt har stått i vägen, sa Ingegerd Saarinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".