Vattenfalljobb bort från länet

Cirka ett tiotal personer i länet berörs när Vattenfall koncentrerar sin administration och ekonomiverksamhet till ett ställe i landet, Uppsala. De orter som berörs är Luleå och Vuollerim.

Under onsdagen fick facket information om hur effektiviseringen av Vattenfalls ekonomifunktion ska gå till. Beskedet blev att verksamheten med 100 jobb ska läggas i Uppsala. Jobben i Norrbotten finns i nuläget i Luleå och Vuollerim. Enligt facket SIF berörs också Porjus, och det handlar om ungefär 15-20 jobb totalt i länet. Men enligt Vattenfalls ledning handlar det om ett tiotal personer som berörs och bara om orterna Vuollerim och Luleå.

Lars Carlsson, ordförande för SIF inom Vattenfall, tycker att det hade varit bättre om en del av jobben hade lagts i Norrbottens inland.

- Jag tycker inte att alla jobb måste vara på samma ställe och med tanke på företagets satsningar på inlandet, bland annat genom det som kallas ”inlandskraft”, tycker jag att vi borde ha en viss verksamhet i Jokkmokk, säger han.

Lars Carlsson pekar på samarbetet med företaget Picab i Jokkmokk, och menar att det skulle kunna utökas när det gäller ekonomiverksamheten, till exempel när det gäller scanning av fakturor.

Robert Öhman, chef för ekonomifunktionen i Vattenfall Norden, känner dock inte till samarbetet med Picab i Jokkmokk. Han vill i stället fokusera på den utredning som gjorts om hur verksamheten ska effektiviseras.

- Den visar att huvuddelen av medarbetarna redan finns i Uppsala och i Stockholmstrakten, därför är det här det bästa alternativet för oss, säger han.

I morgon, torsdag, ska facket åka till Stockholm tillsammans med några anställda för att få närmare information. Den 30 januari ska facken och företaget förhandla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".