Nya planer för Kiruna

På måndag presenteras förslaget till ny översiktsplan för centrala Kiruna.
I den reserveras mark för bostäder när Kiruna centrum i framtiden måste flyttas.

Det här är en långsiktig planering för att vi ska ha nånstans att flytta de byggnader som de närmaste 30 åren kommer att hamna inom gruvans sprickområde, säger Kirunas vice kommunalråd, Hans Swedell.

Översiktsplanen pekar ut två tänkbara stadskärnor för Kiruna, men tar inte ställning för vilken av dom som är den bästa. Det ena är att man låter Kiruna växa i nordvästlig riktning längs Loussavaara.

Mot Norge och fjällen skulle man också kunna säga. Det här alternativet är enligt vad man vet idag helt säkert från sprickbildning, men också ganska kostsamt eftersom det i området inte finns nån utbyggd infrastruktur.

Det andra alternativet är att bygga det nya Kiruna över jägarskoleområdet i öster. Det skulle innebära mindre besvär vad det gäller infrastruktur och ger en mer sammanhållen stad, men det finns en osäkerhet vad gäller sprickbildningen från gruvan. Det kan i värsta fall bli så att man måste flytta stan igen.

Vilket av dessa två alternativ det blir kommer förmodligen att stå klart senast om cirka fem år. Inom den perioden kommer politikerna behöva ta ställning till var den nya brandstationen ska ligga, eftersom den nuvarande hamnar inom rasriskområdet, säger Hans Swedell.

När brandstationen ska flyttas måste en detaljplan göras och det vore orimligt att lägga brandstationen på något annat ställe än där man planerar en framtida stadskärna, säger Hans Swedell.

Hans Swedell är personligen övertygad om att Loussavaara-alternativet är det bästa.
-Det området går säkert från sprickbildning och då planerar vi bäst för kommande generationer, säger Hans Swedell. - Jag är också nästan säker på att den nya järnvägen kommer att dras västerut,bakom Kirunavaara och komma fram vid Loussavaara och då tycker jag att det är mest naturligt att staden byggs längs den kommunikationsvägen, säger Hans Swedell.

Beslut om den nya fördjupade översiktsplanen fattas av kommunfullmäktige först i december. Innan dess ska sakägare och andra kirunabor få tycka till om översiktsplanen.

Vill du se hur de föreslagna alternativen ser ut på kartan? Klicka på länken högst upp till Kiruna kommuns hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".