Kristallen storsatsar på stendesign

Byn Lannavaara utanför Kiruna ska bli ett varumärke. Under året kommer designade stenprodukter ut på världsmarknaden, enligt Kristallens vd Jenny Söderström

Tillsammans med olika designers jobbar Kristallen med tunna stenskivor. De första produkterna blir ljushållare, lampor och stentallrikar. Längre fram kan det handla om att få byggfirmor att använda sten som byggmaterial.

Strävar mot storskalig produktion

- Vi börjar med ett fåtal produkter för att få igång produktionen, men det kan handla om att tillverka 1000-tals exemplar av varje.

Hur man ska klara en storskalig produktion är inte klart, men det kommer troligtvis att bli en kombination av att Kristallen anställer folk och att andra företag och människor är med och tillverkar.

- Vi håller på att se över vilka människor vi behöver. De som producerar för oss idag har andra sysselsättningar vid sidan. Det här är ett mycket större kliv, det handlar om att producera på heltid.

Norrbotten ska bli ”stenriket”

Det här har koppling till ett projekt där Kiruna kommun och olika företag ska göra Norrbotten känt som ”stenriket”.

Tanken är att hitta sätt att använda sten, för sten är outnyttjat och outforskat, enligt Jenny Söderström. Det krävs forskning och därför hoppas man även få med universitet i projektet.

- Man behöver tillexempel undersöka vad som händer om man blandar olika saker i stenarna. Hur man kan få dem mer hållbara, hur man kan få fram effekter och göra så att stenen håller värme eller kyla bättre, säger Jenny Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".