Fortsatt EU stöd till länet efter utvidgning.

Det blir stöd till länet ur EU:s strukturfonder även efter 2006 då fler medlemsländer tillkommit, men det är osäkert hur mycket.
Landshövding Kari Marklund tycker sig nu ha fått tydliga signaler om fortsatt stöd till länet. - Det kommer ganska klara signaler från Bryssel att man har vissa områden i Europa som man ska titta speciellt på, säger Norrbottens Landshövding Kari Marklund. Frågan vad som händer med EU s strukturfonder och fördelningen ur dessa när nya medlemsländer, ofta fattigare än de gamla, tillkommer i den Europeiska Unionen. Efter 2006 börjar en ny anslagsperiod och diskussionen förs nu enligt vilka kriterier pengarna ska fördelas. Men signaler kommer nu från flera håll att strukturfondmedel även i fortsättningen kan gå till områden med speciella förutsättningar. Det gäller bergsregioner och öar med gles befolkning och speciellt klimat. - De ska man titta på speciellt och se till att någon form av stöd kommer att behållas hos de regionerna, säger Kari Marklund. Däremot tror han att det kan bli mindre pengar än tidigare pga att fler länder än tidigare konkurrerar om medlen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".