Kerstin Sandberg, utredare Norrbottens läns landsting. Foto. Niklas Jälén

Norrbottningarnas hälsa ska undersökas

En stor hälsoundersökning ska genomföras i Norrbotten i år. Det är Folkhälsoinstitutet och landstinget, som ska fråga flera tusen norrbottningar om hur de mår.

Utredare Kerstin Sandberg på landstinget säger att det redan har gjorts en del undersökningar, men det är bra att fler görs.

– I och för sig vet vi mycket, men vi vet inte alla delar och en enkät, där vi frågar folk själva om hur dom upplever sin hälsa, det finns inte i våra vanliga sjukvårdsregister, säger hon.

Folkhälsoinstitutet har tidigare gjort enkäter bland folk om hur de mår, men nu ska landstinget och kommunerna i Norrbotten delta för första gången. Idag måndag ska till exempel Arjeplogs kommun diskutera ett eventuellt deltagande.

Det blir Statistiska centralbyrån, som ska skicka ut frågeformulär till mellan 6000 och 9 000 personer i länet och meningen är att folk mellan 16 och 84 år ska svara på ett 70-tal frågor. Till exempel: hur bedömer du ditt hälsotillstånd och din arbetsförmåga, motionerar du, är du olycklig, är du rädd för att gå ut ensam på kvällarna, dricker du alkohol och hur ofta äter du grönsaker.

– Resultatet av folkhälsoundersökningen ska skickas till politiker och verksamhetsföreträdare i landsting och kommuner så de kan använda det på något sätt i sin praktiska verksamhet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".