Strömören hamn, Luleå. Foto: Jon Hedström

Hamnarbetare i strejk

Klockan sju i morse gick svenska Hamnarbetarförbundets medlemmar ut i strejk. Strejken pågick i fyra timmar över hela landet, och i nio andra europeiska länder.

I Piteå fick ett fartyg vänta några timmar på att lossas. I Luleås hamnar märktes inte mycket av strejken, eftersom inga fartyg skulle komma in under den tiden som strejken varade.

Strejken riktar sig mot ett EU-förslag om ett nytt hamndirektiv som bland annat skulle innebära fritt tillträde för nya företag att erbjuda hamntjänster.

Ett fartyg skulle då kunna låta sin besättning sköta lastning å lossning, men rederier och andra företag skulle också kunna ha egen personal på land som sköter de arbetsuppgifter som nu utförs av hamnarbetare.

I veckan ska frågan upp i Europaparlamentet och Hamnarbetarförbundet är oroliga för att deras medlemmar kommer att förlora sina jobb om förslaget röstas igenom.

Men Torgny Nyman, platschef för Bottenviken stuveri i Luleå, tycker det var fel att strejka idag.

- Vi tycker att det här EU-direktivet, i sig, är ett dåligt förslag, men vi tycker att sättet att försöka påverka är fel. Det skadar ju tredje man, säger Torgny Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".