Hans Geibrink, Jägareförbundet Norrbotten. Foto: Niklas Jälén

Starka protester mot fjälljaktsförslag

Samer, markägare och staten bör i gemensamma organ bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden, föreslår en statlig utredning. Jägarna själva får inget inflytande och protesterar kraftigt.

Den statliga jakt- och fiskerättsutredningen har kommit fram till att samebyarna och markägarna, däribland svenska staten, tillsammans har juridisk rätt till jakt och fiske i fjällvärlden. Ovanför odlingsgränsen är rättigheterna jämt fördelade, medan markägarna har större rättigheter nedanför odlingsgränsen.

Det enda sättet att lösa problemen är att de båda parterna bildar gemensamma förvaltningsorgan, anser utredaren Sören Ekström. Han föreslår att det bildas ett tiotal samverkansföreningar som övertar den beslutsrätt som i dag ligger hos länsstyrelserna.

Inom Svenska Jägareförbundet är man kritisk till förslaget om att inrätta tio olika samverkansområden som ska besluta om jakten ovanför lappmarksgränsen.

Man vill behålla dagens system men med en mera likvärdig behandling av frågorna i olika länsstyrelser.

– När det gäller småviltsjakten så ska staten genom länsstyrelserna svara för en upplåtelse som i dag, men med lika villkor i alla tre fjällänen, säger Åke Sandström, Svenska Jägarförbundets länsordförande i Västerbotten och ledamot av förbundsstyrelsen.

Även om utredaren understryker att andra än ortsbor i samebyarna och markägare även i framtiden måste få tillgång till områdena kommer förslagen att leda till omfattande protester från Svenska Jägareförbundet.

Jägareförbundet i Norrbotten är mycket kritiskt mot den statlige utredaren Sörens Ekströms förslag om jakt- och fiskerätten i fjällen.

Hans Geibrink säger att samebyarna får för stort inflytande på bekostnad av markägare med risk att områden avlyses från jakt och att jaktkorten blir dyrare och han befarar nu ökade konflikter.

– Förslaget kommer att skapa en massa problem. Samebyarnas inflytande ökar alltför mycket, säger Hans Geibrink.

– Vi inom Jägarförbundet tycker att det här förslaget kan gå till papperskorgen. Det kan inte ligga som underlag för någon proposition till riksdagen, säger Åke Sandström.

Förutom att det skapar en omfattande byråkrati kring jakt- och fiskerättigheterna anser man bland jägarna att förslaget inte löser de motsättningar som finns i dag i fjällänen när det gäller jakt- och fiskefrågor.

Utredaren Sören Ekström tyckte att uppdraget var mycket svårt att genomföra eftersom det saknas ett allmänt rättsmedvetande kring frågorna.

– Det finns så många uppfattningar om vad som är rätt och rättvist. Det finns en fast övertygelse i grupper på båda sidor om hur det är och att man har rätt, säger Sören Ekström.

Det finns en samisk uppfattning om att marken ovan odlingsgränsen ägs av samerna, trots att den ägs av staten. Likaså anser privata markägare, trots vad som står i lagen, att samerna saknar jakträtt på deras mark.

Sören Ekström har efter intensiva diskussioner och konflikter nått slutsatsen att ingen grupp äger ensam rätt till jakt och fiske i något område.

– Därmed finns en delad rätt, och då är det nödvändigt att samverka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".