Erling Gustavsson, Sjätte AP-fonden. Foto: Niklas Jälén

Pensionspengar till företag i länet

Nu ska pensionspengar utveckla näringslivet i Norrbotten. Det är Sjätte AP-fonden, som är beredd att gå in i företag med kapital och kompetens och fondens VD Erling Gustavsson ser stora möjligheter att göra satsningar i länet.

- Vi har några regioner i Sverige, där vi ser att Norrbotten och Luleå är ett spännande område med ett antal spännande företag, som vi tror vi kan vara med och utveckla vidare. Vi vill verkligen undersöka den här marknaden. Vi vill på ett långsiktigt sätt skapa en etablering här, säger han.

Sjätte AP-fonden har flera miljarder kronor till sitt förfogande och man har redan gått in i avknoppningsföretag från Luleå tekniska universitet med pengar och delägarskap. Erling Gustavsson säger att fonden i första hand vill tillföra komptens till företagen.

- Vi ser att många små- och medelstora företag behöver få in kapital, men framförallt en professionell styrelse och vi kan bidra till att få en bred styrelsekompetens, säger han.

Representanter för fonden har nu besökt länet och träffat företagare, kommunala näringslivsenheter och banker för att informera om sitt arbete och Erling Gustavsson säger att det här kan utveckla näringslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".