Militärövning delar fredsrörelsen

På torsdagen inleds den stora militärövningen ”Snöflingan”, där I19 i Boden övar tillsammans med en omdiskuterad rysk brigad, som har kritiserats för sina krigshandlingar i Tjetjenien. En övning som Luleås fredsföreningar har delade meningar om.

Övningen kommer bland annat att ske i Tåme, nära Byske och är till för att skapa en avspänd stämning mellan länderna, ge utbyte och verka för fred, enligt organisatörerna och försvarsminister Leni Björklund.

Fredsföreningarna i Luleå, har olika inställning till övningen.

På Svenska freds- och skiljedomsföreningen, fördömer man den.

- Sverige ska värna om de mänskliga rättigheterna och den här övningen går stick i stäv med det och samarbetar med en brigad som begått de värsta brotten mot mänskliga rättigheter, säger Margareta Mäki.

Men FN-föreningen, som sorterar under FN-förbundet i Sverige, vill se till den diplomatiska nyttan av övningen och att samverkan mellan länder på detta sätt verkar för fred.

- Vi framhåller att samarabetet är till för att skydda internationell fred och säkerhet och med respekt för mänskliga rättigheter, säger Anette Garney vid FN-föreningen i Luleå.

- FN-förbundet förutsätter att sveriges regeringen ständigt håller det perspektivet levande i den här typen av samarbetet, säger Anette Garney.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".