1 av 2
Sven-Erik Bucht (s), kommunalråd i Haparanda. Foto Niklas Jälén
2 av 2
Kommunchef Christina Lugnet och VD för Diös Fastigheter AB Christer Sundin. Foto: Niklas Jälén.

Stor investering glädjer kommunledning

Det blir ytterligare stora investeringar i Haparanda som följd av Ikeas etablering. Nu handlar det om ett hotell på 12 våningar med upp mot 260 rum och ett köpcentrum på 20 000 kvadratmeter och allt ska byggas i anslutning till gränsområdet.

Bakom satsningen står Akelius Fastigheter AB och Diös fastigheter AB och kommunalrådet Sven-Erik Bucht (s) är mycket nöjd.

- Det är jätteroligt att två så här starka privata aktörer vill göra de här stora investeringarna i Haparanda-Torneå. Det handlar om en halv miljard kronor i investeringar och det är inte lite pengar. Det ger många nya jobb till vårt område och det behöver vi. När Ikea etablerar sig, så vill alla investerare komma hit, säger han.

    

VD för Diös fastigheter AB Christer Sundin motiverar satsningen i Haparanda med att kommunen är en av de tillväxtorter, som finns i Norrland för tillfället.

- Vi är dessutom ett nystartat bolag med inriktning på Norrland och att då få vara med i en av de mer expansiva orterna är en självklarhet. När vi har möjlighet, så ska vi naturligtvis vara med och utveckla ett köpcenter här, som är en viktig intrastrukturdel, säger han.

- Vi tittade faktiskt på Haparanda för ett år sedan och då såg vi på fastigheter för att förverkliga och utveckla dem. Men den affären gick inte att genomföra. Nu fick vi chansen vid det här tillfället och då passar vi på, säger Christer Sundin på Diös.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".