Elpriserna stiger

De senaste dagarnas kyla har drivit upp dagspriset på elbörsen Nord Pool rejält. Under torsdagen var priset nästan 55 öre per kilowattimme, en ökning med 20 öre på bara två dagar.

Dagspriset på el var för ett år sedan så lågt som 20 öre per kWh. Sedan dess har det pendlat mellan 20 och 30 öre per kWh fram till i slutet av november förra året då det mer stadigvarande hamnade över 30 öre per kWh.

Så sent som i tisdags handlades elen till drygt 35 öre per kWh. Men därefter slog kylan till och höjde priset för onsdagen till drygt 40 öre per kWh och det för torsdagen till närmare 55 öre per kWh.

Dagspriset på el har betydelse främst för de elkunder som har ett helt eller delvis rörligt elpris. Om det ligger kvar på nivån över 50 öre ett bra tag till kan rörligt elpris visa sig ha varit en dålig affär.

Enligt en analys som elbolaget Telge Energi gjort har dock rörligt elpris sedan sommaren varit betydligt billigare än både bundet pris och tillsvidarepris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".