Skogsägarna mot jaktutredningen

Familjeskogsbrukarna i Norrbotten säger nej till jakt- och fiskeutredningen som presenterades tidigare i veckan. Anledningen är att en liten grupp, renägande samer, får ett orimligt stort inflytande.

I ett pressmeddelande från Norra Skogsägarna säger Ulf Hannu från Övertorneå att förslagen i utredningen urholkar familjeskogsbrukarnas äganderätt till sin mark och ger en liten befolkningsgrupp - renägande samer ­- ett orimligt stort inflytande. 

Vi befarar också att detta bara är ett första steg och att nästa steg blir jakt- och fiskerätten ända ner till kusten, säger familjeskogsbrukarna som menar att staten i stället bör lösa in den jakt- och fiskerätt som staten anser att samebyarna har.

– På det sättet får samebyarna ekonomisk kompensation och - lokalbefolkning får goda jakt- och fiskerätter på statens mark, säger Ulf Hannu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".