Hur har unga tjejer det i Kiruna idag?

Om ett år ska det finnas ett svar på den frågan, och det svaret ska lämnas över till beslutsfattarna. 
- Samhället har förändrats totalt de senaste tio åren med internet, dokusåpor och kändisskvaller, säger Jenny Mikko som är projektledare på Studiefrämjandet.

- Alla Förändringar gör att ungdomar har en massa krav på sig att de ska vara på ett speciellt sätt. Krav från media, kompisar, skolan och sig själva. Vi vill uppmärksamma dem på det, säger Jenny Mikko.

En tiondel av tjejerna mellan 13 och 20 år i Kiruna ska intervjuas - 80 personer ungefär.
Resultatet kommer att lämnas till beslutsfattare och också användas för diskussioner i till exempel föreningar. Inte bara i Kiruna utan i hela landet.

Den stora frågan är vad eller vem som påverkar flickor och tjejer och deras sätt att tänka. Men resultatet kan också visa mycket annat.
- Det kan till exempel handla om att de anser att de inte blir uppmärksammade på samma sätt som killar, säger Jenny Mikko.

Hon kommer också att hålla i samtalsgrupper med både unga tjejer och vuxna kvinnor.
- Då kan tjejerna få en förebild och åsikter från någon som har mer erfarenhet än de själva. Man kan diskutera vad man kan göra för att det som känns dåligt kan bli bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".