Samiska teatern

Samiskan utnyttjas som maktmedel

Just nu repeteras Strindbergs Fröken Julie, eller Nieida Julia, på Samiska teatern i Kiruna. Föreställningen ska visa hur man kan utnyttja språk för att få makt.

Göteborgaren Jesper Åvall som spelar Jean, eller Johan som han heter i den här uppsättningen, har snabbpluggat samiska för att klara av sina repliker.

- Det är en otrolig utmaning att spela och få motrepliker på ett främmande språk. Det viktigaste är att lyssna mycket på mina motspelare. Jag spelar in allt vi säger och lyssnar på det, säger han.

Samiska och svenska repliker blandas om vartannat på scenen som är formad som en skateboardramp. Till stor del handlar pjäsen om att utnyttja språket som ett medel för att nå makt och mål.

- När mina motspelare börjar prata samiska med varandra förstår inte jag vad de säger. De kan säga vad skit som helst om mig. På samma sätt är det i pjäsen för Johan. Han har svårt att förstå och uttrycka sig på samiska, förklarar Jesper Åvall.

I den här versionen av Fröken Julie är samerna grevar och tjänstefolket svenskar. Regissören Haukur Gunnarsson tycker att det gör budskapet tydligt.

- Vi vill sätta fokus på vad språk betyder för identiteten och vad som händer när man måste gå över till ett annat språk för att anpassa sig till andra. Det är en verklighet som samer känner till, men här vänder vi på det, säger han.

Det var på grund av ett stort Strindbergs-intresse som Jesper Åvall lämnade Göteborg för samiska teatern i höstas.

- Det har varit väldigt, väldigt inspirerande. För det första att få träffa en massa människor som lever, tänker och jobbar annorlunda än vad jag är van vid från scenskolan och andra produktioner. Här är naturen ett levande väsen. Integrerad i det som görs varje dag, säger Jesper Åvall.

Pjäsen har premiär i Kiruna den 3 februari. Sedan blir det turné på Nordkalotten fram till maj. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".