Kiruna värmeverk i ekonomisk knipa

Det kommunala värmeverket i Kiruna dras med fortsatta ekonomiska problem. Nu planerar kommunen att befria värmeverket från ett lån på 23 miljoner kronor, för att rädda värmeverket från konkurs.
Så sent som i höstas beviljade Kiruna kommun ett akut lån på 135 miljoner kronor till värmeverket. Men trots det är problemen inte avvärjda. Värmeverkets aktiekapital är nästan förbrukat och utan ny hjälp från Kiruna kommun är risken för konkurs överhängande. Men kommunen har också en ansträngd ekonomi och egentligen inga pengar att bidra med. Därför planerar Kiruna kommun att efterskänka ett två år gammalt lån till värmeverket. Kommunen avstår alltså från att driva in pengarna, men slipper samtidigt att punga ut med nya, eftersom värmeverket omvandlar de 23 miljonerna till aktiekapital. För värmeverkets del innebär det att skulderna minskar och att aktiekapitalet förstärks. I och med det är faran över också för den här gången.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista