Bristande intresse för teknik oroar företag

Det bristande intresset för teknik bland unga oroar verkstadsföretaget Nordtool i Öjebyn. Företaget planerar att utöka men VD Gösta Söderberg tror att personalrekryteringen kan bli svår att klara.
Nordtool gynnas starkt av den utveckling som pågår inom främst Ferruform och SSAB Hardtech i Luleå. De båda företagen är Nordtools största kunder. Det gör att Öjebyföretaget nu har planer på att bygga ut och nyanställa. Men den väntade utökningen är inte helt problemfri. Det visar sig att intresset bland unga att gå teknisk utbildning har minskat. Jobben på Nordtool är avancerade och kräver välutbildad personal. - Tyvärr kan vi väl säga att intresset bland ungdomar att gå verkstadsteknisk utbildning har blivit lägre, säger Gösta Söderberg. Han syftar framförallt på den utbildning som bedrivs vid Strömbackaskolan i Piteå och som tidigare försörjt Nordtool med välutbildad arbetskraft. Gösta Söderberg hoppas, blandannat genom utåtriktad verksamhet från Nordtools sida, att trenden ska vända så småningom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".