Rikstrafiken drar in bidrag på 2 miljoner kronor

Länstrafiken i Norrbotten går miste om 2 miljoner kronor, när rikstrafiken drar in det extra stödet på totalt 10 miljoner kronor till glesbygdstrafiken i skogslänen. Det sena beskedet från rikstrafiken kan komma att påverka nätet av bussturer och linjer i Norrbotten.

Rikstrafiken har under 2004 och 2005 gett de fyra länstrafikbolagen i Norrland särskilda bidrag till glesbygdstrafik. Den 10 januari i år fick de plötsligt besked om att de inte får några pengar i år.

Enligt Conny Strand, vd vid länstrafiken i Norrbotten, vet man ännu inte exakt hur det kommer att påverka verksamheten. Ser man på enbart en enda linje skulle det bli fråga om en nedläggning, men sprider man besparingen över hela linjenätet blir inte effekten lika drastisk.

- Vi kanske har möjlighet att jobba in det här på ett annat sätt. Många bäckar små ... Målet är att vi inte ska behöva lägga ner några busslinjer, säger Conny Strand.

Han säger sig heller inte vara förvånad över det sena beskedet från rikstrafiken.

- Vi är vana vid det, säger han till Norrbottensnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".