Rättegång om mordbränder börjar

På tisdagen inleds rättegången mot de två män som står åtalade för mordbrand mot RFSL:s lokaler i Piteå i höstas.

De har erkänt att de kastat in brandbomber, så kallade molotovcocktails, i byggnaden , men förnekar åtalsrubriceringen mordbrand.

De två männen, 26 och 23 år gamla, är åtalade för mordbrand vid två tillfällen. Den 29 oktober och den 26 november förra året. Båda attentaten utfördes mot RFSL, Riksförbundet för sexuellt likandeberättigandes, lokaler i Piteå. De två har gjort vissa medgivanden till den skadegörelse som gäller för den första stora branden, och även till försök till skadegörelse gällande den andra branden. De åtalade anser sig inte ha gjort skyldiga till någon mordbrand.

26-åringen har sagt att motivet var att de två hyser agg mot homosexuella. 23-åringen har varit mindre pratsam i förhören.

Just motivet, att kränka någon för dennes sexualitet, är en försvårande omständighet, enligt åklagaren Folke Ailinpieti. Det kan alltså ge ett hårdare straff.

Om de fälls för mordbrand så kan påföljden bli fängelse från två år till och med åtta år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".