Arvidsjaur fyller 400 år

Arvidsjaur fyller 400 år och idag onsdag inleds firandet. Under fem dagar kommer sedan kommuninvånare och andra att bjudas på ett 50-tal olika evenemang. Firandet kommer även att märkas av under resten av året.

Historien om Arvidsjaur började den 25 januari 1606 då konung Karl IX:s utsände Daniel Hjort ner pålen för en ny marknadsplats i lappmarken. Han var på en lång resa i samma ärende för Lycksele, Arvidsjaur och Jokkmokk.

Han sammanträffade och höll ting med på den gamla vintermarknadsplatsen, Talvatis. Vid detta tillfälle bestämdes att Arvidsjaur skulle bli marknadsplats med egen kyrka och tingsplats. År 1607 stod den första kyrkan klar.

Att Arvidsjaur fyller 400 år är något som ska firas. Bland annat kommer det under de fem första dagarna att bjudas på uppträdanden, utställningar, teater marknader och naturligtvis ett stort tårtkalas.

- Men vi kommer att fira under hela året. Det kommer evenemang även i sommar riktat till hemvändare, berättar Kristina Grubbström, vid kulturen i Arvidsjaur.

Bland annat kommer det att spelas teater med en samisk teatergrupp som kommer att ge en föreställning som handlar om hur det gick till när Arvidsjaur anlades för 400 år sen.

- Det är en föreställning som handlar om förtryck och elände, säger Bernt Lundberg, som skrivit manuset.

Firandet av 400-års jubileet avslutas vid årsskiftet. Men med vad vill Kristina Grubbström inte avslöja.

- Det är fortfarande hemligt, dessutom är det lite oklart vad avslutningsfirandet ska innehålla, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".