Stöd för kritiserad modell

Den hårt kritiserade IVAK-modellen, som innebär ihopslagen akutvård och intensivvård, får stort stöd av sjukhuspersonal som har lång erfarenhet av arbetssättet.

Landstinget vill införa IVAK-modellen på samtliga av länets sjukhus, något som Piteåläkaren Anders Mansten hårt har kritiserat när det var diskussioner om vården i Kiruna.

Sen tio år har Gällivare sjukhus jobbat efter IVAK-modellen med ihopslagen akutvård och intensivvård, och personalen tycker att det är ett bättre sätt att jobba.

– Det är vid akutintaget som patienten kommer in och den gemensamma vården startar, berättar vårdchefen Elisabeth Lindberg.

Ambulansenheten, akuten och intensivvården jobbar ihop och delar delvis på sin personal. Till exempel har flera av sjuksköterskorna dubbla utbildningar och dubbel kompetens.

Sköterskan Christina Stål tror att patienterna vinner på det täta samarbetet. Kritiken mot modellen har handlat om huruvida sköterskorna som assisterar vid akuta operationer har tillräcklig kompetens eftersom de med allt färre operationer vid de små sjukhusen får mindre träning i brådskande, akuta operationer.

Vårdchefen Elisabeth Lindberg vid Gällivare sjukhus håller med om att på sikt kanske en del personal bör jobba på en annat sjukhus för en kortare tid för att upprätthålla kompetensen, men hon tror att kritiken bygger på bristande kunskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".