Svårt att få slut på svarttaxi

Polisen har börjat jobba för att få slut på svarttaxiverksamheten i Kiruna, men att det är svårt. Det säger Lage Woutilainen, närpolischef.

Vi har tidigare berättat att Taxi Kiruna överväger att sluta köra nattskift, eftersom taxichaufförerna upplever att de inte får någon hjälp att stoppa svarttaxiverksamheten.

- Vi har börjat jobba med det. Men för det första är det ingen som åker svarttaxi som vill ställa upp och berätta det och hur mycket de har betalat, säger Lage Woutilainen.

Det polisen kan göra är att stoppa en misstänkt förare och kontrollera bilen och föraren.

- Vi har haft såna kontroller vid några tillfällen, men inte kommit längre. Det är väldigt svårutrett.

För att få fast svarttaxiförarna krävs mer hjälp från vittnen, säger Lage Woutilainen.

- Jag efterlyser mer uppgifter i samma stund som man iakttar något. Då kan vi rycka ut på minuten och har åtminstone en chans att lyckas.

Även kommunen har fått kritik från taxiförare för att de inte gör något åt problemet - som till exempel att förbjuda privatbilister att köra genom stan på natten. Men kommunens trafikingenjör Joel Ahlquist tycker inte att det är nån bra idé.

- Man ska inte hindra laglydiga människor att ta sig fram. Sen tror jag inte att trafiklagstiftning hjälper i det här fallet. De som kör svarttaxi har redan bestämt sig för att bryta mot lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".