Utvecklingsbolagets VD Leif Toolanen och vedexportören Marti Lehtinen

Ved från länet till Dubai

Företaget Swefin Bioenergi i Haapakylä exporterar vedklabbar främst till Norge, Island och Dubai. Det här året beräknas företaget producera 12000 kubikmeter lösved, motsvarande 5000 ton fast kubikmeter ved. Vedexporten kommer även att ge nya jobb till Tornedalen.

Bakom företaget står Martti Lehtinen, en finländare som har över tio års erfarenhet inom samma bransch i Finland. Verksamheten i Haapakylä sysselsätter idag tre personer och ytterligare fem personer kan komma att nyanställas för vedhantering, kontorsuppgifter och paketering av veden i det specialbyggda torkrummet.

Varje månad går en stor container med ved till Dubai, där veden används till pizzaugnar. Även fliset tas tillvara och eldas i värmeverk i Sverige och Finland. Men Marttis affärskontakter i Dubai har hört av sig och behöver mer ved. Nu kommer en container att skickas iväg varannan vecka.

Leif Toolanen, vd för Utvecklingsbolaget i Övertorneå, är glad att Martti Lehtinen valde Övertorneå, för sitt nya företag.

- Jag blev glad, sa att du är ytterst välkommen, och att du kommer till rätt ställe. Vi har stora skogstillgångar som inte används, sen så vet ju alla, innerst inne, att det här är en framtidsbransch egentligen. Jag tror att Martti kommer att bli ett stort utropstecken här i framtiden, säger Leif Toolanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".